рецепта
Бърз картофен хляб
Продукти
топла вода | 60 мл |
суха мая | 7 г |
топла вода | 125 мл |
топло прясно мляко | 125 мл |
сухо картофено пюре | 100 г |
брашно | 320 г |
сол | 2 ч.л. |
захар | 1 ч.л. |
олио | 1 с.л. |
Приготвяне
• Маята се разтваря във водата.
• Разбърква се добре и се оставя за 10 минути на топло място.
• Брашното се смесва със сухото картофеното пюре.
• Към размитата мая се прибавя водата, прясното мляко.
• Пресява се брашното на етапи и се замесва тесто, като накрая се прибавя олиото и солта.
• Омесеното тесто се поставя в намаслена купа и се покрива.
• Оставя се да си почине 1-1 1/2 часа.
• Тестото трябва да увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се премесва един път и се оформя питка или хляб (може и два хляба).
• Поставя се върху набрашнена тава или хартия за печене.
• Покрива се и се оставя да "почине" за 35-40 минути.
• Фурната се загрява на 200 С.
• Бързият картофен хляб се пече 30 минути.
• След което се покрива с фолио и се пече още 10 минути.
• Бързият картофен хляб се оставя да изстине на метална скара напълно преди да се реже.
Етикети: хляб , сухо картофено пюре , тесто с мая