рецепта

Бял хляб

Бял хляб

3.67 5 3

Хляб

Българска

Рецептата "Бял хляб " беше добавена на

4 коментара

Продукти

брашно 350 г
прясна мая 7,5 г
топла вода 200 мл
брашно 150 г
сол 6,5 г
вода 80-100 мл

• От 350 г брашно, 7,5 г прясна мая и 200 мл топла вода (30-35 С) се замесва тесто.

• Меси се на 1 скорост с миксер (кухненски робот) 10-12 минути.

• В края на месенето температурата на тестото трябва да бъде 25-28 С.

• Тестото се покрива и се оставя на топло за 3,5-4 часа.

• Солта се разтваря в 80 мл вода и се изсипва към закваската.

• Прибавя се брашното.

• Омесва се гладко и еластично тесто.

• Температурата на омесеното тесто е 28-32 С.

• Покрива се и се оставя за 40-60 минути.

• Втасалото тесто се разделя на порционни парчета с тегло 575 -920 г, които се оформят на топки.

• Оставят се да "починат" 5-8 минути и се оформят два хляба (или един голям).

• Прехвърлят се в намаслени форми за печене и се покриват.

• Втасват за 30-50 минути.

• Преди печене се правят по повърхността се правят 4-6 диагонални дълбоки разреза.

• Фурната се загрява на 230-250 С.

• Белият хляб се пече за 45-50 минути.