рецепта
Бял хляб
Продукти
брашно | 350 г |
прясна мая | 7,5 г |
топла вода | 200 мл |
брашно | 150 г |
сол | 6,5 г |
вода | 80-100 мл |
Приготвяне
• От 350 г брашно, 7,5 г прясна мая и 200 мл топла вода (30-35 С) се замесва тесто.
• Меси се на 1 скорост с миксер (кухненски робот) 10-12 минути.
• В края на месенето температурата на тестото трябва да бъде 25-28 С.
• Тестото се покрива и се оставя на топло за 3,5-4 часа.
• Солта се разтваря в 80 мл вода и се изсипва към закваската.
• Прибавя се брашното.
• Омесва се гладко и еластично тесто.
• Температурата на омесеното тесто е 28-32 С.
• Покрива се и се оставя за 40-60 минути.
• Втасалото тесто се разделя на порционни парчета с тегло 575 -920 г, които се оформят на топки.
• Оставят се да "починат" 5-8 минути и се оформят два хляба (или един голям).
• Прехвърлят се в намаслени форми за печене и се покриват.
• Втасват за 30-50 минути.
• Преди печене се правят по повърхността се правят 4-6 диагонални дълбоки разреза.
• Фурната се загрява на 230-250 С.
• Белият хляб се пече за 45-50 минути.
Етикети: хляб , тесто с мая , постни ястия