Арабски питки

Това са тънки, кръгли, плоски питки, печени в пещ. С тях страхотно вървят хумус, табуле, баба гануш и всякакви други източни вкуснотийки. Пробвала съм ги и със сиренце, лютеница, масло и шарена сол. В същност дори без нищо са разкошни. Най-вкусни са топли.

Продукти:

1 пакетче суха мая – 7 гр

4 ½ ч.ч бяло брашно /аз използвам типово/

1 ч.ч хладка вода

1 с.л. сол – слагам по-малко – 2 ч.л

1 с.л. зехтин

щипка захар за закваската

Приготовление:

Маята, захарта, 1 с.л. от брашното и малко от хладката вода се разбъркват и се оставят на страни.

Когато маята кипне при нея се добавя водата, солта, зехтина и половината от брашното. С помоща на лъжица се бърка в една посока докато сместта стане хомогенна. След това се добавя останалото брашно и се меси на ръка около 10 тина минути. Покрива се с леко намазнено прозрачно фолио или се завива с кърпа и се оставя да втаса докато увеличи двойно обема си.

Отново се размесва и пак се покрива с кърпа или фолио докато отново не увеличи двойно обема си.

С леко набрашнени ръце тестото се разделя на 12 еднакви топчета. От всяко от тях се оформя кръгла, плоска питка с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм. Готовите питки се завиват с кърпа, за да не съхнат докато се оформят останалите.

Питките най-добре се пекат на сач или на тежък тиган върху котлона. Когато повърхността се загрее силно се слага питката. Пече се 15-20 секунди, след което се обръща от другата страна за около 1 минута, след това обърнете отново до готовност. Печете една питка тотално не повече от 3 минути. При печенето в тестото се надигат балони, които притиснете с кърпа.

Питките мога да се пекат и в предварително загрята фурна на 220 градуса с поставен съд с вода на дъното и. В такъв случай нареждате питките на един ред в силно сгорещена тава покрита с хартия за печене и печете около 2-3 минути

Други публикации:

Марокански селски хляб със сусам

Марокански селски хляб със сусам

Бейгъли

Бейгъли

16 comments on “Арабски питки

  1. Виолета каза:

    Снощи имахме гости и едно от нещата за хапване беше арабски питки с хумус. Много се харесаха от всички присъстващи. Питките ги правя за първи път. Вместо бяло брашно използвах пълнозърнесто брашно „Грахам“.

    • Danyela каза:

      Виолета, благодаря ти че сподели! Много се радвам, че са ви допаднали!
      Хубава и усмихната седмица!

  2. kremena каза:

    Прекрасно! Имам син на 1 година и намерих чудесни и здравословни рецепти, подходящи за него.

  3. Danyela каза:

    kremena, дано се усладят рецептите на семейството ви!
    Виолета, питките са прекрасни!

  4. Мери каза:

    Мноого ти благодаря ,прочетох много от рецептите ти звучат много вкусно и апетитно.А пък тая арабска питка съм я дирила и едва при теб съвсем случайно взех,че я открих.Жива и здрава да си!

  5. Ema каза:

    Здравей Дани 🙂
    Мисля да пробвам тези питки скоро. Ще използвам тиган за печенето, той трябва ли да се намазни или се пече в сух тиган?
    Поздрави и хубава седмица! 🙂

    • Danyela каза:

      Ема, в сух тиган се пекат. Дано ви харесат. Поздрави и усмихната седмица!

      • Ema каза:

        Приготвих ги, заедно с табуле :). Получи се добре, само, че нямаше никакви мехури докато ги пекох, а аз се бях подготвила с кърпа :D.
        Вкусно е! 🙂

  6. Danyela каза:

    Ема, много се радвам!

  7. в ръжта каза:

    Мм, много хубави рецепти за хляб! Полезен блог 🙂

  8. Elena Nikolova каза:

    Питките са убийствено вкусни!
    Ако се направят по-тънки са идеални за дюнери 🙂 🙂 🙂

  9. apprentice каза:

    Даниела здравей,
    Това е поредната превъзходна рецепта. Моите адмирации, както и на мъжът ми и на сина ми. Сигурна съм, че каквато и рецепта да направя от блога ти ще стане великолепна.

    п.п. ще пиша при следващият ми шедьовър, но не без помощта на блога ти 😉

Вашият коментар