Това са тънки, кръгли, плоски питки, печени в пещ. С тях страхотно вървят хумус, табуле, баба гануш и всякакви други източни вкуснотийки. Пробвала съм ги и със сиренце, лютеница, масло и шарена сол. В същност дори без нищо са разкошни. Най-вкусни са топли.
Продукти:
1 пакетче суха мая – 7 гр
4 ½ ч.ч бяло брашно /аз използвам типово/
1 ч.ч хладка вода
1 с.л. сол – слагам по-малко – 2 ч.л
1 с.л. зехтин
щипка захар за закваската
Приготовление:
Маята, захарта, 1 с.л. от брашното и малко от хладката вода се разбъркват и се оставят на страни.
Когато маята кипне при нея се добавя водата, солта, зехтина и половината от брашното. С помоща на лъжица се бърка в една посока докато сместта стане хомогенна. След това се добавя останалото брашно и се меси на ръка около 10 тина минути. Покрива се с леко намазнено прозрачно фолио или се завива с кърпа и се оставя да втаса докато увеличи двойно обема си.
Отново се размесва и пак се покрива с кърпа или фолио докато отново не увеличи двойно обема си.
С леко набрашнени ръце тестото се разделя на 12 еднакви топчета. От всяко от тях се оформя кръгла, плоска питка с диаметър около 20 см и дебелина около 5 мм. Готовите питки се завиват с кърпа, за да не съхнат докато се оформят останалите.
Питките най-добре се пекат на сач или на тежък тиган върху котлона. Когато повърхността се загрее силно се слага питката. Пече се 15-20 секунди, след което се обръща от другата страна за около 1 минута, след това обърнете отново до готовност. Печете една питка тотално не повече от 3 минути. При печенето в тестото се надигат балони, които притиснете с кърпа.
Питките мога да се пекат и в предварително загрята фурна на 220 градуса с поставен съд с вода на дъното и. В такъв случай нареждате питките на един ред в силно сгорещена тава покрита с хартия за печене и печете около 2-3 минути
Други публикации:
Снощи имахме гости и едно от нещата за хапване беше арабски питки с хумус. Много се харесаха от всички присъстващи. Питките ги правя за първи път. Вместо бяло брашно използвах пълнозърнесто брашно „Грахам“.
Виолета, благодаря ти че сподели! Много се радвам, че са ви допаднали!
Хубава и усмихната седмица!
Прекрасно! Имам син на 1 година и намерих чудесни и здравословни рецепти, подходящи за него.
Ето ги моите питки http://temenuga2.snimka.bg/cooking/vegetarianska-kuhnya.436832.19562704
kremena, дано се усладят рецептите на семейството ви!
Виолета, питките са прекрасни!
Мноого ти благодаря ,прочетох много от рецептите ти звучат много вкусно и апетитно.А пък тая арабска питка съм я дирила и едва при теб съвсем случайно взех,че я открих.Жива и здрава да си!
Благодаря за добрите думи, Мери!
Здравей Дани 🙂
Мисля да пробвам тези питки скоро. Ще използвам тиган за печенето, той трябва ли да се намазни или се пече в сух тиган?
Поздрави и хубава седмица! 🙂
Ема, в сух тиган се пекат. Дано ви харесат. Поздрави и усмихната седмица!
Приготвих ги, заедно с табуле :). Получи се добре, само, че нямаше никакви мехури докато ги пекох, а аз се бях подготвила с кърпа :D.
Вкусно е! 🙂
Ема, много се радвам!
Мм, много хубави рецепти за хляб! Полезен блог 🙂
🙂
Питките са убийствено вкусни!
Ако се направят по-тънки са идеални за дюнери 🙂 🙂 🙂
Много се радвам, че са ви харесали, Елена
Даниела здравей,
Това е поредната превъзходна рецепта. Моите адмирации, както и на мъжът ми и на сина ми. Сигурна съм, че каквато и рецепта да направя от блога ти ще стане великолепна.
п.п. ще пиша при следващият ми шедьовър, но не без помощта на блога ти 😉