Наан

1Наан е плоска питка хляб, традиционна за Индия, Пакистан, Иран и други страни от региона. Понеже е популярен в толкова много страни, наанът има стотици разновидности. Някой го мажат с дхи – вид обессолено масло, други добавят кисело мляко в тестото, за да стане мек и бухнал. Наанът задължително се прави с мая, почти винаги е кръгъл и винаги е плосък. Много вкусен, заради подправкте, които се слагат, наанът може да се яде с всичко, като в някои райони на Индия го използват за ‘лъжичка’ – чупиш парче от хляба, загребваш къри, лапваш цялата хапка и старателно облизваш пръстите си след това.

Моята рецепта е на Миира Танейа, от една много стара готварска книга, която купих за 99 пенса от един пазар в Лондон. Книгата е издадена през 1983 и е много традиционно индийска. Тогава авантюризмът в кулинарията едва е прохождал и затова рецептите не са много поевропейчени. Англичаните все още са смятали риба с пържени къртоф и оцет, за националната си храна, а не както през последните 4 години – пиле Тика Масалла…

Наанът, който аз избрах има кисело мляко в тестото и се намазва с ксело мляко, преди печенето. Доста необичайно, в сравнение с начина по-който аз меся хляб. Стана много като количество, но го излапахме още същата вечер – беше божествено вкусен.

3

НААН

7гр суха мая

1 чл захар

125мл топла вода

525гр брашно

2 чл захар (допълнтелно)

60мл кисело мляко

60мл топла вода (допълнтелно)

½ чл смлян кимион

1 яйце

60гр масло, разтопено

2 чл сол

125 мл кисело мляко (за намазване)

2 сл маково семе

В купичка смесете 150гр от брашното, водата, маята и 1чл захар. Разбъркайте, докато се оттървете напълно от бучките, покрийте и оставете на топло за 15тина минути или докато се образуват мехури.

Междувременно пресейте останалото брашно в голяма купа, добавете още захар и направете кладенче. Изсипете маята в средата, киселото мляко, допълнителната вода, кимиона, яйцето, маслото  и солта. Месете докато се получи еластично тесто, после пренесета на набрашнена повърхност и месете още няколко минути. Признавам си аз имам кухненски робот, в който месенето е съвсем лесно – просто слагаш всичко в купата и натискаш копчето. Ако имате такъв не се пртеснявайте да го ползвате – ще имате още възможност да придадете добра енергия на хляба при вторичното месене.

Сложете тестото обратно в купата, набрашнете обилно и оставете да втаса за 45мин на топло.

Когато удвои размера си го обърнете на набрашнена повърхност отново и месете за около минута. Разделете го на 8-9 равни части. Оставете да починат за 5мин. Тази повторна почивка се оказа много важна, за да стане хляба пухкав.

2

Намаслете най-голямата тава, която имате (или покрийте с хартия за печене – моя любим вариант, който ме спасява от миене). Разточете или разтеглете топкте на плоски, 15см питки. Намажете с останалото кисело мляко и поръсете с маково семе.

Тук имам един много полезен трик. Питките птрябва да си починат пак, за около 10мин. За толкова загрява и фурната ми. За целта не затоплям фурната предвартелно, а я включвам, когато пъхна наана да се пече и удължавам времето за печене с 10мин. Наанът обикновено се пече 15мин, значи общо 25. Все пак наглеждайте го, в случай, че фурната ви е спиди гонзалес..

Скоро и по-сложни неща, като лучени баджи и кърита, за които наана е фантастчен акомпанимент.

nf

7 отговора на “Наан

  1. толкова подробно ни въвеждате във всяка рецепта ,че научавам много неща/за които нямам време/много добре звучи рецептата и ще я опитам /макар че не съм много добра за сега в тестото/

    • Дани радвам се, че е нтересно. Хобтито ми – да говоря за храна, да готвя и да ям (не непременно в този ред) най-после има одушник 🙂

  2. Страхотно звучи тази рецепта, непременно ще пробвам! И аз не съм виртуоз на тестата, но с италианските хлябове (фокача) се справям, та се надявам и индийския наан да се получи.
    (само между другото: липсват ми тревите на пикника…)

  3. Наанчетата са също толкова вкусни и без никакви подправки, но да, ghee или масло е почти задължително.
    А хлябът – лъжичка е по-скоро chapati (roti)….също интересен, но за мен специално – по-малко вкусен 🙂

  4. Pingback: Патладжани с лук (Baghare Baingan) « Безкраен пикник·

  5. Здравейте,
    Изпробвах няколко рецепти за наан, но не ми се получаваха … или поне не ставаха така както на мен ми се иска. И вчера изпробвах и вашата рецепта. Стана невероятно лесно, благодарение на подробните описания и толкова вскусноооо. Благодаря за старанието и прекрасните рецепти

Вашият коментар