Парата – още един индийски хляб

Парата (понякога срещано и като ‘паранта’) е плосък, индийски хляб, чието основно предимство е, че се пържи и става бързо. Името на хляба идва от две индийски думи ‘парат’, което ще рече пласт, слой и ‘атта’, което е брашно. Буквално името се превежда пластове сготвено брашно.

Напластяването на тестото се получава от метода на разточване, който ще илюстрирам в снимки малко по-долу.

Парата се прави от две основни съставки – брашно атта, което е вид пълнозърнесто брашно и джии – пречистено масло, много популярно навсякъде в Индия. Джии се прави, като несолено масло се остави да къкри дълго време, докато цялата вода се изпари и остане златистокафява утайка на дъното. Всичко, сготвено с джии добива характерен аромат на запържено масло. Освен това джии издържа много дълго време на топло, без да се развали, което за климата на Индия е жизненоважно.

Казвайки всичко това си признавам моментално, че сготвих хляба с обикновено, обезсолено масло. Джии, както и много други индийски манджи имат навика да са много вкусни, но ужасно вредни или да вмирисват къщата с дни – нещо, което аз рядко съм навита да толерирам.

1

ПАРАТА

320гр пълнозърнесто брашно

30гр масло

150мл вода (приблизително)

50гр разтопено масло, за поръсване

50гр масло, за пържене

Започнете с пресяване на брашното в голяма купа. Стрийте с 30гр масло, след което добавете достатъчно вода, за да се получи твърдо тесто. За разлика от масленото тесто за пай, това има нужда от сериозно месене – 5-6 мин, докато се получи необходимата твърдост. Покрийте с кърпа и оставете да престои час. Ако го оставите в хладилник може да престои и много по-дълго.

2

Разделете тестото на 8 равни части. Всяка част направете на топка, после разточете на кръг с диаметър 15см. Намажете с разтопено масло всеки кръг и навийте на фуния. После направете от фунията охлювче; сложете охлювчето на една страна и го сплескайте, като пак го разточите на кръг, с диаметър 15см. Този метод помага за образуването на пластове брашно, разделени от масло.

Запържете кръговете, като използвате бучка студено масло за обилно намазване на дъното на тигана.

За разлика от наан, който е с приятен и благ вкус, този хляб е много силен и тежък, заради голямото количество масло. Толкова е вкусен обаче, че може да хапвате само него. Комбинирате го със салати, леки зеленчукови гозби или сухи меса.

nf

Един отговор на “Парата – още един индийски хляб

  1. Хлепчето е много, много вкусно!
    От доста време се канех да го направя
    и разбирам, че става бързо и лесно!
    Благодаря за рецептата, Силвия!

Вашият коментар